Husband's favorites: Recept
13:20First food-post, yeeey!
Zoals jullie ook wel hebben gemerkt, is het weer hier in Nederland echt belabberd. Officieel begint de herfst pas rond 23 september, dus theoretisch gezien is het nu nog zomer. Nou dames, ik merk er helemaal niets van. Het voelt aan als een regenachtige winter vol met bliksem en donder (waar ik overigens als de dood voor ben!). Vreselijk, maar het is wel de perfecte rede om lekker thuis te hangen, en natuurlijk heerlijk te koken!
Ik moet 's ochtends altijd al beslissen wat ik 's avonds moet maken, wat nogal een opgave is. Want hoe weet ik nou waar ik die middag trek in zou hebben? Vaak doe ik nog een poging om aan mijn man te vragen wat hij zou willen eten, maar die weet het ook nooit. "Maak maar gewoon wat makkelijk is voor je schat, verras me maar." Zucht. Daar heb ik dus ook helemaal niets aan. Dus wat deed ik, ik trok de diepvries open en pakte het eerste pakketje vlees wat ik zag. En het werd: kippenvleugels! Wist gelijk wat ik zou maken die avond. Zowel heerlijk als simpel te maken: Pittige kippenvleugels met aardappelpartjes in de oven en Turkse rijst, mijn man's favoriet. Wat een geluksvogel is het ook hè!
Ongeveer 2 uurtjes voordat ik van plan ben om te beginnen met koken, marineer ik alvast de kippenvleugeltjes en de aardappelpartjes. Hiervoor gebruik ik het volgende:
* +/- 500 gram kippenvleugels
* 3 middelgrote aardappels
* 1 ui (optioneel)
* 2 teentjes knoflook
* 4 eetlepels kipkruiden
* 4 eetlepels ketjap manis
* 3 eetlepels chili saus
* 4 theelepeltjes hete chili vlokken (in het turks: aci pul biber)
* Peper
* Zout (Als de kipkruiden al best zoutig zijn laat ik dit weg)
» Als je besluit om er geen aardappelpartjes bij te maken, kan je 1 eetlepel minder gebruiken van de kipkruiden, ketjap manis en de chili saus. Je kan ze ook laten, of bij alles 1 eetlepel extra toevoegen als je de saus wilt gebruiken voor bijvoorbeeld bij de rijst.
» Als je van extra pittig houdt (of juist van minder pittig), kan je de hoeveelheid hete chili vlokken aanpassen naar gevoel.
Als ik dit allemaal bij elkaar heb gepakt (haha, oke ik moet wel eerlijk blijven, terwijl ik bezig ben pak ik chaotisch alles één voor één, maar goed) ga ik als volgt te werk:
Voordat ik begin met de marinade check ik de kippenvleugels (op niet goed verwijderde veertjes en dergelijke) en was ze goed met azijn (en eventueel ook citroen). Als ik dit heb gedaan splits ik vaak ook de vleugels in twee, ik snij ze dan doormidden met een scherp mes. Vervolgens laat ik ze uitlekken in een vergiet, en begin met de marinade.
Voor de marinade begin ik met het pellen van de ui. Deze snij ik dan in hele kleine stukjes (denk hierbij aan de stukjes ui voor de patat speciaal, als ze zo klein zijn is het het lekkerst!). Als ik haast heb pak ik de hakmolen (superding, heel goedkoop gekocht bij de lidl!) en hak ik de ui daarin fijn. Dit zet ik in een kom. Vervolgens pers ik de teentjes knoflook boven dezelfde kom. Als ik dit heb gedaan voeg ik de rest van de ingrediënten toe en roer ik een beetje.
Als ik klaar ben met de marinade voeg ik één voor één de kippenvleugeltjes toe. Telkens wanneer ik een kippenvleugeltje toevoeg roer ik een beetje zodat het vleugeltje onder de marinade zit. Dit herhaal ik totdat de vleugeltjes allemaal bedekt zijn in de marinade.
Wat ik hierna doe is afhankelijk van hoeveel tijd ik heb of wat er nog te doen valt in huis (en soms ook met mijn humeur). Gisteren had ik nog een heleboel dingen te doen, zowel in huis als voor m'n studie en was al best moe. Ik besloot daarom, nu ik toch bezig was in de keuken, gelijk maar de aardappelen te pellen en bij de marinade erbij te doen. Ik was namelijk bang dat ik te lang in het huis bezig zou zijn en daarom te laat ermee zou beginnen, of dat ik het helemaal weg zou laten omdat ik geen zin had. En heb laatst een grote zak aardappelen gekocht, moet ze toch ooit gebruiken hè! Zodoende begon ik meteen met het pellen en in partjes snijden van de aardappelen en voegde deze ook toe aan de marinade. Hierbij heb ik niet alle aardappelen helemaal bedekt met marinade, zodat ze niet allemaal onder de saus lagen (dit vind ik namelijk minder lekker, maar als jullie dit lekker lijkt moeten jullie het vooral doen!). De kom met de kippenvleugeltjes en aardappelpartjes in de marinade gaat dan ongeveer 1,5 á 2 uurtjes in de koelkast. Hierbij geldt natuurlijk, hoe eerder hoe beter. Hoe langer de kip aan het marineren is, hoe lekkerder natuurlijk. Maar 2 uurtjes voldoet prima!
Wanneer de kippenvleugeltjes lekker in de koelkast liggen te marineren kan je van alles doen. Het liefst zou ik die volle uurtjes lekker slapen, maar had helaas nog genoeg andere dingen te doen, helaas.
Goed, als je al je dingetjes gedaan hebt verwarm je de oven op 210 graden voor. Bij mij duurt het ongeveer 10 minuten voor de oven om warm te worden. In die tijd pak ik er een ovenschaal bij en vet deze een beetje in met olijfolie. Ik gebruik dan een kwast om de olijfolie zowel op de bodem als aan de zijkanten van de schaal te besmeren (dit scheelt echt megaveel bij het schoonmaken van de schaal later!). Dan pak ik de inmiddels lekker gemarineerde kippenvleugeltjes uit de koelkast en giet alles in de schaal. Ik zorg er hierbij voor dat elk kippenvleugeltje echt óp de schaal ligt, dus dat er niet nog een stukje aardappel of een ander stukje kip onder ligt. Ik bedek dan de schaal met aluminiumfolie (ik doe altijd de glanzende kant naar beneden, omdat de glanzende kant ervoor zorgt dat de warmte binnen blijft) en prik met een tandenstoker een stuk of 15 gaatjes in de folie. Let erop dat de gaatjes niet te groot zijn! Als de oven dan al warm genoeg is, leg ik de schaal erin en zet de timer op 45 minuten. Straks, als deze 45 minuten voorbij zijn, is het de bedoeling dat je de folie eraf haalt, en het geheel nog ongeveer 20 á 25 minuten in de oven laat (zodat je een mooi laagje op je vlees en aardappeltjes krijgt).
Deze 45 minuten gebruik ik om even lekker bij te komen van de dag en een beetje te chillen op mijn telefoon. Lekker facebookje of instagrammetje erbij, muziekje op de achtergrond.. Heerlijk! Ondertussen loop ik weleens naar de keuken en check ik even onder de aluminiumfolie of alles nog wel oke is, wat altijd eigenlijk wel het geval is.
Meestal ben ik na 40 minuten al opgestaan omdat ik in paniek denk dat de timer allang al af is gegaan en alles aan aangebrand is omdat ik in een facebook/instagram-coma zat en ik de timer niet heb gehoord. Oeps, hahah.
Als ik dan toch in de keuken ben begin ik alvast met de rijst. Hiervoor heb je het volgende nodig:
* een scheutje olie (ik gebruik de mix van zonnebloemolie en olijfolie, zie foto)
* 3 eetlepels vogeltongetjes (arpa sehriye, zie foto!)
* 2 of 3 grote theeglazen basmati rijst (of turkse rijst, zie foto)
* 2 kipbouillonblokjes van Maggi (te koop bij de turkse winkels, marokkaanse slagers of Tanger)
* Roomboter (optioneel)
![]() |
Turkse rijst |
mix van zonnebloem- en olijfolie |
vogeltongetjes |
» Ik heb achter de roomboter optioneel geschreven omdat dit officieel wel gebruikt wordt om turkse rijst te maken, maar om eerlijk te zijn heb ik dit zelf zelden gebruikt. De enige keren dat ik boter gebruik is wanneer ik de Turkse rijst gebruik. Om eerlijk te zijn gebruik ik die bijna nooit. Ik vind basmati rijst zóveel lekkerder, en iedereen die bij mij komt eten vind mijn Turkse rijst ook heerlijk (ook mijn turkse schoonouders). En dat is altijd zonder boter! Ik moet ook wel eerlijk van tevoren bekennen dat als ik Turkse rijst maak mijn bereiding ietsjes anders is, als jullie willen maak ik daar ook wel een aparte post over, just let me know!
Voor de bereiding van de Turkse rijst ga ik als volgt te werk:
Als eerst giet ik een scheutje olie in de pan. Dit laat ik even warm worden. Vervolgens doe ik een aantal eetlepels vogeltongetjes naar gevoel erbij. In de benodigdheden heb ik 3 eetlepels gezet, omdat ik denk dat dat ongeveer de minimale hoeveelheid is. Zelf gebruik ik geen specifieke dosering. Ondertussen vul ik de waterkoker en zet ik hem aan. Ik verkruimel (?) de bouillonblokjes in een grote beker en roer ondertussen de vogeltongetjes in de olie. Als de vogeltongetjes aardig bruin zijn, naar jouw gevoel bruin genoeg, zet je het vuur op de allerlaagste stand en voeg je de rijst toe in de pan. Roer dit goed door. Je zult zien dat de rijstkorreltjes een beetje nat zullen worden van de olie. Probeer hier niet te lang mee bezig te zijn, want je moet nog het inmiddels gekookte water mengen met de bouillonblokjes in de beker. Voeg het hete water dus toe aan de bouillonblokjes en roer dit een beetje door totdat de bouillonblokjes goed zijn opgelost in het water. Wat ik hierna doe is de pan van pit veranderen, omdat mijn de middelste maat van de pitten voor mij op de laagste stand te hard is. De rijst bakt dan van de onderkant aan en in het midden is het dan nog niet gaar genoeg, en dit willen we absoluut niet! Dus als je denkt dat je pit een beetje te groot is, wissel dan naar een kleinere, of de kleinste, en zet deze pit dan ook op de laagste stand! Nadat ik de pan van pit heb veranderd roer ik nog een keer goed door de rijst en voeg ik het bouillonwater toe. Meestal blijft er nog wat bouillon in de beker, voeg hier weer water bij en roer het snel door zodat je dit water ook kan toevoegen. Als je het water aan de rijst hebt toegevoegd roer je nog een beetje en kijk je of er genoeg water in zit. Ik zorg er altijd voor dat je de rijst net niet meer ziet onder het bouillonwater! Blijven roeren totdat er genoeg water in zit, dan snel de deksel erop en de timer op 15 minuten (ik gebruik hiervoor de timer van mijn telefoon, omdat die van de oven al bezet is). Als de timer (voor je rijst) piept, kijk dan even of de rijst al het bouillonwater goed heeft opgenomen (aarzel niet om even te proeven!), als het voor jouw gevoel goed zit is de rijst klaar en kan je het vuur uitzetten en eventueel al opscheppen!
Terwijl ik bezig was met het bereiden van de rijst, piepte de timer van de oven dat de 45 minuten voorbij waren. Ik heb toen snel aluminiumfolie van de ovenschaal verwijderd en de timer weer op 25 minuten gezet!
Terwijl de rijst en de kip aan het koken is, snijd ik de komkommers en tomaatjes voor de salade. Ook heb ik een heerlijke yoghurtsausje dat ik tegenkwam op een blog van een zuster. Misschien kennen jullie het wel, mijn mixed kitchen! Toen ik net getrouwd was en niet zoveel wist van de Turkse keuken heb ik heel wat inspiratie opgedaan uit haar blog. Echt geweldig! Zeker een aanrader!
Voor het Yoghurtsausje heb je de volgende ingrediënten nodig:
* Turkse of Griekse yoghurt
* Gedroogde mint
* Hete chili vlokken (Dezelfde als die van de marinade!)
* Zout
In principe heb je hier niet echt een bereidingswijze voor, je voegt gewoon lekker alle ingrediënten bij elkaar (naar gevoel) en je krijgt een heerlijke frisse saus voor bij de rijst! Ik maak deze saus echt bijna overal bij, mijn man vindt het heerlijk bij de rijst. Ikzelf vind dit sausje het beste passen bij köfte (mijn mixed kitchen heeft deze saus ook vermeld bij een blogpost over hoe je köfte in de oven moet bereiden). Köfte is de Turkse naam voor gehaktballetjes op z'n Turks!
Woeeehoee, m'n eerste foodpost! Ik hoop dat jullie er net zo blij mee zijn als ik, en ik hoor graag van jullie wat jullie ervan vinden en of jullie de recepten uitgeprobeerd hebben!
PS: Moet toch even mijn excuses aanbieden dat het zo lang heeft geduurd voordat ik weer wat heb gepost, maar was best druk met de eerste week van het nieuwe studiejaar (waar nu eindelijk langzamerhand een einde aan komt), dus had niet zoveel tijd en kracht om heel veel te laten horen!
Mucho Love, Sara!
2 reacties
Hoi meissie,
BeantwoordenVerwijderenJe hebt alles heel duidelijk beschreven en inshallah zal ik dit gerecht ook maken zodra mijn man terug is van vakantie. Word smullen volgens mij.. thnxxx
Hoi lief!
VerwijderenBen erg blij om te horen dat mijn beschrijving duidelijk genoeg was! Ik hoop dat jullie het in shaa Allah heerlijk zullen vinden, het is namelijk zo makkelijk om te maken!
Kussies!